maanantai 30. toukokuuta 2011

Joogasukat

Neuloin ties monettako päivää kärjestä aloitettuja villasukkia erään sukkakirjan ohjeen mukaan. Kirja on alunperin brittiläisille käsityöfriikeille ja käännetty ilmeisen suuressa kiireessä ja/tai pienellä budjetilla suomeksi. Kirja vilisee toinen toistaan uskomattomampia käännöskukkasia ja katastrofaalisia virheitä. Jokainen uusi vaihe pitää miettiä monta kertaa, yrittää itse kääntää takaisin englanniksi ja neuloa uudestaan ja uudestaan. En suosittele!

Kun sukan neulominen alkoi ottaa riittävästi päähän, päätin suosiolla siirtyä pariksi päiväksi johonkin ihan muuhun ja löysinkin Novitan sivuilta joogasukkien ohjeen. Lankana oli taas kerran samaa nallea, jota ostin itselleni reilu vuosi sitten villamekkoa varten JA jota sain opiskelukavereilta valmistujaislahjaksi. Tätä lankaa RIITTÄÄ!


Joogasukat on mukavat jalassa ja toimivat säärystintä paremmin ainakin kotioloissa. Itse en kesäisin osaa pitää sukkia jalassa, vaikka välillä on päiviä jolloin jalat tarvitsisvat vähän lämmikettä. Ehkä joogasukista tulee viileiden kesäpäivien pelastus?

lauantai 21. toukokuuta 2011

Nummun kesäasu

Alkuvuodesta selasin joululahjaksi saatua Lilly Secile Brandalin ja Bente Myhrerin Neulekirjaa ja tykästyin yksinkertaiseen vauvan asun ohjeeseen. Jämälankalaatikoista löytyi reilusti viininpunaista nalle-lankaa, joka mielestäni käy hyvin tämäntyyppiseen vähän ehkä vanhahtavaan malliin. Kun aloitin paidan neulomisen en vielä tiennyt kenelle pienelle asu päätyy. Eräänä yönä näin unta kaverin masuvauvasta, joka unessa naureskeli ja hymyili valmis asu päällään. Asia oli selvä! Valmistumassa oli Nummun kesäasu.


Ohjeen mukaan mitoitus on n. 12kk ikäiselle lapselle. Kesäasu on siis sopiva kesällä 2012.

Sukkia ja lapasia

...tai "sukki ja lapana", niin kuin meidän 2-vuotias taapero sanoo.

Teen usein montaa työtä samaan aikaan. Nyt on puikoilla ollut monta sukkaa ja lapasta. Sukista isoimmat on ihan perussukat, neulottu siitä samaisesta mysteerilangasta, mistä toinen lenkkipipoista. Vaaleat vauvan sukat on neulottu samasta langasta kuin muutama postaus sitten mainittu vauvanpeitto. Väri vain on eri. Raidalliset vauvan sukat päätyivät puikoille Britannian kuninkaallisia häitä seuratessa, ja senpä takia nallesta ja woolista neulotut sukat saivatkin nimekseen "kunkku-sukat". (Taidan tehdä niille kaveriksi pinkki-keltaraitaiset Kate Middleton-sukat!) Raidallisesta nalle-langasta neulotut lapsen perussukat tein meidän isommalle tytölle kun maanantaisessa kerhossa huomasin että marraskuussa neulotut sukat ovat kevään aikana jääneet pieniksi.


Tykkään neuloa sukkia, mutta lapasten neulominen tökkii aina. Kantapään neulominen on mielestäni helpompaa kun peukalon neulominen. Ja sukassa on vähemmän pääteltävääkin! Siniset lapaset on neulottu nallesta ja raidalliset 7:stä veljeksestä. Raidallisen langan sain opiskelukavereiltani valmistujaislahjaksi ja tässä meni kerän viimeiset langat!

torstai 5. toukokuuta 2011

Apupupu ja villikset

Eilen tein valmiiksi kaksi vaatehuoneesta löytynyttä keskeneräistä käsityötä. Apupupu oli aloitettu joskus vuonna 2006 ja jäänyt ilman käsiä. Neuloin siis kädet valmiiksi, neuloin kaulahuivin, kirjoin naaman, ompelin kappaleet yhteen ja täytin vanulla. Tuntuu että apupupuun meni koko päivä! Suosittelen muita neulomaan apupupunsa pyöröneuleena! Kappaleitten yhteen omeleminen oli viedä hermot! Pupuun on käytetty Novitan Nallea, Woolia ja 7:ää veljestä.


Villavaippahousut on neulottu Novitan Huopasesta. Työ on aloitettu vuosi sitten. Eiliselle jäi tehtäväksi lankojen päättely ja sivusaumojen ompelu. En tiedä miksi työ on jäänyt kesken, näille villiksille olisi ollut tarvetta viime talvena!

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Lenkkipipoja

Vaatehuonetta siivotessa löytyi myös kaksi keskeneräistä pipoa. Tein molemmat loppuun ja ihmettelin miksi kummassa ne on alunperinkään jätetty kesken! En muista onko alkuperäinen malli kopioitu jostain vai ei. Pipojen malli on kulkenut perheessä nimellä "lenkkipipo".


Tummempi pipo on Novitan Nallesta ja vaaleampi jostain tuntemattomasta langasta. Muistan kuitenkin vyötteessä lukeneen "kanerva", lieneekö kyseessä väri vaiko nimi, sitä en tiedä. Novitaa tuo muistaakseni kuitenkin oli.

Pääsiäisen tilkkuja ja pieniä sukkia

Pääsiäinen vietettiin mökillä hyvässä seurassa. En tahtonut ottaa mitään suurta työtä mukaan, vaan päädyin ottamaan kassillisen jämälankoja ja muutamat bambupuikot. Alku vuoden olen neulonut tilkkuja aina silloin tällöin, kun aikaa mihinkään "kunnon työhön" ei ole riittänyt. Mökillä kartutin siis tilkkuvarastoani. Vuoden lopussa on tarkoitus tehdä tilkuista iso ja monenkirjava tilkkupeitto!


Kaikki kuvan tilkut on neulottu Novitan nallesta. Vihreä tilkku on neulottu ainaoikeana kulmasta kulmaan, tumman harmaassa on kokeiltu pitsikuviota ja punaiseen tein kaksi päivää purjeita (kiitti vaan, Päivi!). Kuvan alimpaan tilkkuun kokeilin hirsimökki-tekniikkaa, mutta sininen lanka loppui kesken. Uskon kuitenkin että löydän sitä lisää jämälankalaatikosta kunhan kunnolla penkaan.


Pieniä sukkia valmistui pääsiäisen aikan kaksi paria. Ylemmät on neulottu Austermannin Step -sukkalangasta, joka on mielestäni ehkä parasta sukkalankaa. Ja alemmat taitavat olla Novitan Nallea.

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Hihatin

Pari viikkoa sitten siivottiin vaatehuone ja sieltä löytyi vino pino keskeneräisiä töitä. Tämän pitsikuvioisen hihattimen ohje on tulostettu Novitan sivuilta 19.1.2009 ja muistan aloittaneeni neulomisen Pieksämäellä. Masussa kasvoi noihin aikoihin meidän esikoinen Inkeri, ja joku opiskelukaveri olikin täysin vakuuttunut siitä että meille on tulossa tyttö, kun kerran olin valinnut langaksi vaaleanpunaisen (minusta ennemmin lohen punaisen) Novita Luxus Cotton -langan. En tiedä vaikka langanvalinta olisikin ollut jokin alitajuntainen sukupuoli-juttu. En nimittäin normaalisti itselleni tämän värisiä vaatteita ja/tai lankoja valitse!

Olin tehnyt hihattimen jo kertaalleen "valmiiksi". Ainut vaan, että puolesta välistä (eli keskeltä selkää) puuttui n. 30cm! Mitä lie ollut mielessä... Nyt sitten vihdoin rohkaistuin ja purin työtä pitkät pätkät ja neuloin puuttuvat kerrokset vihdoin työhön mukaan! Hyvän näköinen tästä hihattimesta tuli, ei vaan yhtään mun värinen. Jos joku tämän omakseen tahtoo, niin voi vinkata!